Wina czerwone
Fantastyczna selekcja czerwonych wina z całego świata z bardzo mocną reprezentacją win włoskich.
Amaya Arzuaga Ribera del Duero 2012
Ekskluzywna kolekcja czerwonych win Amaya Arzuaga z Ribera del Duero to efekt współpracy ojca z córką. Don Florentino Arzuaga, właściciel firmy Bodegas Arzuaga Navarro, wnosi bogate doświadczenie w proces produkcji wina, a jego córka, wybitna projektantka mody Amaya Arzuaga, nadaje butelce charakter twórczy i stylistyczny. Winnica nazywa się La Planta i leży w pobliżu rzeki Duero na terenie rezerwatu przyrody w Quintanilla de Onésimo, między Soria i Valladolid.
Amaya to wytrawne czerwone wino o barwie intensywnej rubinowej czerwieni z połyskującymi fioletowymi odcieniami. Mocne, złożone aromaty ciemnych dojrzałych owoców z nutami balsamico i przypraw. Faza aromatów przekłada się na smak ? w ustach niebywały atak dojrzałych owoców. Bardzo trwały finisz, aksamitny i elegancki.
Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir
Wino Upton Downs Pinot Noir to zestawienie wspaniałych aromatów oraz doskonałej struktury. Dobrze nachylona i nasłoneczniona pojedyncza działka na tarasach nad rzeką Awatere daje temu winu elegancję i delikatność owoców. Zaś fermentacja całych kiści winogron (około 40%) oraz ręczne wyciskanie soku zapewnia mu imponującą strukturę tanin, a także doskonałą długość na podniebieniu.
W winie króluje jasna malina, czerwona wiśnia i porzeczka łączą się z grafitem, leśnym runem i subtelnym wędzonym boczkiem. To wino stanie się jeszcze bardziej intrygującym i kompleksowych, jeśli pozostanie przez kilka lat w piwnicy. Ma przed sobą lata ewolucji.
Jedzenie:
Uniwersalne z jedzeniem i świetnie pasuje do pikantnych potraw z jagnięciny i dziczyzny, a także dań rybnych, takich jak grillowany łosoś lub tuńczyk. Kwintesencją dla opcji wegetariańskiej są pieczarki z grilla.
Bock Cabernet Franc
Rodzina Bock od 1850 roku zajmuje się uprawą winorośli i wytwarzaniem z nich win w regionie winiarskim w Villány. Przez ten czas zamiłowanie do winiarstwa i produkcji wina przechodziło z ojca na syna i właśnie to stało się mocnym fundamentem dla rozkwitu rodzinnej firmy.
To świetne wino powstało z szeroko znanej na świecie odmiany winogron - Cabernet Franc, która zadomowiła się również na stokach regionu Villány. Przez 12 miesięcy dojrzewa w wielkich dębowych beczkach. Wino o ciemnej, głęboko czerwonej barwie, z pełnym ciałem. Jego zapach i smak charakteryzują się niezwykłą złożonością, w której owocowy charakter wspaniale harmonizuje z aromatami pochodzącymi z beczek dębowych.
Bock Ermitage
Rodzina Bock od 1850 roku zajmuje się uprawą winorośli i wytwarzaniem z nich win w regionie winiarskim w Villány. Przez ten czas zamiłowanie do winiarstwa i produkcji wina przechodziło z ojca na syna i właśnie to stało się mocnym fundamentem dla rozkwitu rodzinnej firmy.
Najpopularniejsze wino winnicy Bock. Wytwarzane z winogron zebranych z najpiękniejszych stoków regionu Villány na bazie Cabernet z dodatkiem odmian Merlot, Pinot Noir, Portugieser, Blaufränkisch i Syrah. Dojrzewa w beczkach dębowych przez 12 miesięcy. Posiada średnio intensywną barwę granatu i lekko pikantny zapach czerwonych owoców. W ustach wyczuwalne nuty cierpkiej wiśni z lekko czekoladowym finiszem.
Bodegas Catena Zapata Malbec
W kieliszku wino mieni się mocną rubinową czerwienią z fioletowymi refleksami. W owocowym bukiecie dominują aromaty soczystych jeżyn i dojrzałych wiśni - doskonale w towarzystwie pikantnych nut kawy, tytoniu i odrobiny czarnego pieprzu. To argentyńskie czerwone wino zachwyca podniebienie wspaniałą harmonią między soczystą obfitością owoców a jedwabistą konsystencją. Drobnoziarniste taniny są doskonale zintegrowane z pełnym ciałem i towarzyszą przyjemnie długiemu finiszowi.
Idealne do wołowych steków, indyka czy makaronów w pomidorowym sosie.
Cantina Miglianico Montupoli Montepulciano d'Abruz...
Klasyczne Montepulciano z Abruzji. Intensywna rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami. W nosie złożone: nuty śliwki, tytoniu i goździków. Intensywne ciało, okrągłe taniny, długi finisz.
Château de Montmirail Gigogndas AOP Cuvée de Bea...
Winogrona zbierane ręcznie.
Nagrody i wyróżnienia:
Le Guide Hachette des Vins, 2015: 2 * Stars Coup De ?
Le Guide Hachette des Vins, 2016: 2 * Stars
Srebrny Medal Concours Général Agricole de Paris 2018
Złoty Medal Concours des vins de Mâcon 2018
Grand Prix d?Excellence Vinalies Nationales 2018
Jedzenie:
Świetne do dziczyzny, jagnięciny, mięsa czerwonego i deski serów.
Château La Grangere Saint-Emilion Grand Cru
Bogate aromaty: wiśni, malin, jeżyn, fiołków, nuty dymne przechodzą w nuty wanilii, skóry i anyżku.
Jedzenie:
Poleca się do duszonych na wolnym ogniu dań mięsnych np. gulasz, do lekko przyprawionych potraw, pieczonego drobiu, risotta z grzybów, kaczki, serów takich jak St. Nectaire czy Brie, i do deserów czekoladowych lub kawowych
Chateau Les Bugadelles Cuvée Sandokhan
Nos elegancki, złożony, zmieszane nuty dojrzałych czarnych i czerwonych owoców (wiśnia), przypraw, i gorącej Garrigue [ pojęcie to odnosi się do roślinności na wapiennych wzgórzach wybrzeża Morza Śródziemnego, rosną tam dziko krzaczaste, pachnące rośliny, takie jak jałowiec, tymianek, rozmaryn, lawenda, pinie, oliwki, dęby truflowe i mięta] . Usta pełne, krągłe, świetnie zbalansowane, taniny delikatne. Wino typowe dla południa Francji: dużo owocu , mało kwasowości.
Jedzenie:
Świetnie pasuje z czerwonym mięsem grillowanym lub w sosie [gulasz, potrawka.. ] dziczyzna, talerz serów.