Wina czerwone

Fantastyczna selekcja czerwonych wina z całego świata z bardzo mocną reprezentacją win włoskich.

Porównanie produktów (0)
Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir

Blank Canvas

Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir

Wino Upton Downs Pinot Noir to zestawienie wspaniałych aromatów oraz doskonałej struktury. Dobrze nachylona i nasłoneczniona pojedyncza działka na tarasach nad rzeką Awatere daje temu winu elegancję i delikatność owoców. Zaś fermentacja całych kiści winogron (około 40%) oraz ręczne wyciskanie soku zapewnia mu imponującą strukturę tanin, a także doskonałą długość na podniebieniu.

W winie króluje jasna malina, czerwona wiśnia i porzeczka łączą się z grafitem, leśnym runem i subtelnym wędzonym boczkiem. To wino stanie się jeszcze bardziej intrygującym i kompleksowych, jeśli pozostanie przez kilka lat w piwnicy. Ma przed sobą lata ewolucji.

Jedzenie:
Uniwersalne z jedzeniem i świetnie pasuje do pikantnych potraw z jagnięciny i dziczyzny, a także dań rybnych, takich jak grillowany łosoś lub tuńczyk. Kwintesencją dla opcji wegetariańskiej są pieczarki z grilla.


rating
(0)
Chateau Batailley 2016

Chateau Ducru-Beaucaillou

Chateau Batailley 2016

Chateau Batailley to winnica uprawiana na 50 hektarach. Wino ma intensywny bukiet nasycony grafitem z drobnym zapachem ze świeżo zebranej mięty. Wino ma średnim ciało, z bardzo energiczną taniną, która mocno chwyta usta; z grafitem i czarnymi owocami nasyconymi tytoniem. To klasyczne Bordeaux zrobione jest w stylu z poprzednich roczników z niesamowitą elegancją i potencjałem do rozwoju w czasie. To jedno z tych win, które rozwijają się fantastycznie w czasie. Być może nie tak łatwe i tak urocze w smaku teraz, jak inne wina z tego regionu na tym etapie, ale znając jego potencjał wiadomo, jak może ono się rozwinąć, będzie zachwycać sobą w przyszłości.

Jedzenie:
Wino pasuje do czerwonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny), dziczyzny oraz  twardych serów.


rating
(0)
Château de Montmirail Gigogndas AOP Cuvée de Bea...

Château de Montmirail

Château de Montmirail Gigogndas AOP Cuvée de Bea...

Winogrona zbierane ręcznie.

Nagrody i wyróżnienia:
Le Guide Hachette des Vins, 2015: 2 * Stars Coup De ?
Le Guide Hachette des Vins, 2016: 2 * Stars
Srebrny Medal Concours Général Agricole de Paris 2018
Złoty Medal Concours des vins de Mâcon 2018
Grand Prix d?Excellence  Vinalies Nationales 2018

Jedzenie:
Świetne do dziczyzny, jagnięciny, mięsa czerwonego i deski serów.


rating
(0)
Château La Grangere  Saint-Emilion Grand Cru

Chateau La Grangere

Château La Grangere Saint-Emilion Grand Cru

Bogate aromaty: wiśni, malin, jeżyn, fiołków, nuty dymne przechodzą w nuty wanilii, skóry i anyżku. 

Jedzenie:
Poleca się do duszonych na wolnym ogniu dań mięsnych np. gulasz, do lekko przyprawionych potraw, pieczonego drobiu, risotta z grzybów, kaczki, serów takich jak St. Nectaire czy Brie, i do deserów czekoladowych lub kawowych


rating
(0)
Chateau Mukhrani Saperavi Superieur

Chateau Mukhrani

Chateau Mukhrani Saperavi Superieur

Bogaty rubinowy kolor. Aromat czarnej morwy, czarnej porzeczki i wiśni. W ustach bardzo ekspresyjne, żywiołowe. Miękkie aksamitne taniny i dobra równowaga dają wspaniale długi finisz. 20% wina dojrzewa w beczkach z amerykańskiego, francuskiego i kaukaskiego dębu.

Jedzenie:
Idealne do czerwonego mięsa i dziczyzny z grilla, mięsa smażonego i twardych serów.

rating
(0)
Clef de Saint Thomas Chateauneuf de Pape Rouge AOC...

Domaine Clef de Saint Thomas

Clef de Saint Thomas Chateauneuf de Pape Rouge AOC...

Nos zdominowany przez owoce, zwłaszcza jeżynę, rozwija się w kierunku nut balsamicznych (antyczny wosk, tytoń) oraz słodkich przypraw (cynamon). W smaku wino jest gładkie i delikatne, w ustach wyczuwalny smak wiśni z brandy. W finiszu lekkie taniny, przynosząc wyobrażenie o piernikach, kawie i tytoniu, z ładną mineralną końcówką.

Jedzenie:
Doskonałe do jagnięciny, czerwonych mięs, dziczyzny, kaczki.


rating
(0)
Clos des Lumieres Comme Autrefois Côtes du Rhône

Clos des Lumieres

Clos des Lumieres Comme Autrefois Côtes du Rhône

Wino o głębokiej purpurowej barwie, w nosie wyczuwalne jeżyny, czarna porzeczka, czarne owoce. W ustach konsekwentnie czarne owoce, czereśnie, lukrecja, zioła i tymianek. Wino bardzo dobrze zbudowane, bardzo bogate, złożone.

Domaine Le Clos des Lumieres to winnica założona w 1946 roku przez dziadka obecnego winiarza, Gérald Serrano, w rodzinnej wiosce Gard Fournes . Kamienista gleba winnicy kumuluje ciepło słońca w ciągu dnia i oddaje je winorośli wieczorem, dając skoncentrowane, dojrzałe wina.

Jedzenie:

Doskonale pasuje do czerwonego mięsa, pieczonych i grillowanych potraw.


rating
(0)
Couly-Dutheil Chinon Domaine René Couly AOC

Couly-Dutheil

Couly-Dutheil Chinon Domaine René Couly AOC

Uprawa winorośli ściśle według zasad ?uprawy zrównoważonej?, ingerencja środków ochrony tylko w uzasadnionych wypadkach. Jeden z najlepszych przykładów sukcesu Cabernet Franc w dolinie Loary.

Jedzenie: 
Doskonałe z jagnięciną, wieprzowiną, cielęciną, pieczonym drobiem, bażantami, mięsem grillowanym.

rating
(0)
Domaine de la Choupette Santenay Comme Dessus 2021

Domaine de la Choupette

Domaine de la Choupette Santenay Comme Dessus 2021

Wino produkowane z ręcznie zbieranych winogron, starzone w beczce dębowej. Złożone i wielowymiarowe, wzorowo zbalansowane. Głębokie na podniebieniu z dojrzałymi owocami - truskawkami, śliwkami, malinami czy poziomkami, ze świetnie zaznaczoną beczką w postaci kakao, kawy, czy nawet nuty cynamonu i goździków. Bogate wino ze świetną kwasowością i równowagą, z długim jedwabistym finiszem.


rating
(0)
Wyświetlono: 1 do 9 z 47 (6 stron)