Wina czerwone
Fantastyczna selekcja czerwonych wina z całego świata z bardzo mocną reprezentacją win włoskich.
Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir
Wino Upton Downs Pinot Noir to zestawienie wspaniałych aromatów oraz doskonałej struktury. Dobrze nachylona i nasłoneczniona pojedyncza działka na tarasach nad rzeką Awatere daje temu winu elegancję i delikatność owoców. Zaś fermentacja całych kiści winogron (około 40%) oraz ręczne wyciskanie soku zapewnia mu imponującą strukturę tanin, a także doskonałą długość na podniebieniu.
W winie króluje jasna malina, czerwona wiśnia i porzeczka łączą się z grafitem, leśnym runem i subtelnym wędzonym boczkiem. To wino stanie się jeszcze bardziej intrygującym i kompleksowych, jeśli pozostanie przez kilka lat w piwnicy. Ma przed sobą lata ewolucji.
Jedzenie:
Uniwersalne z jedzeniem i świetnie pasuje do pikantnych potraw z jagnięciny i dziczyzny, a także dań rybnych, takich jak grillowany łosoś lub tuńczyk. Kwintesencją dla opcji wegetariańskiej są pieczarki z grilla.
Chateau Batailley 2016
Chateau Batailley to winnica uprawiana na 50 hektarach. Wino ma intensywny bukiet nasycony grafitem z drobnym zapachem ze świeżo zebranej mięty. Wino ma średnim ciało, z bardzo energiczną taniną, która mocno chwyta usta; z grafitem i czarnymi owocami nasyconymi tytoniem. To klasyczne Bordeaux zrobione jest w stylu z poprzednich roczników z niesamowitą elegancją i potencjałem do rozwoju w czasie. To jedno z tych win, które rozwijają się fantastycznie w czasie. Być może nie tak łatwe i tak urocze w smaku teraz, jak inne wina z tego regionu na tym etapie, ale znając jego potencjał wiadomo, jak może ono się rozwinąć, będzie zachwycać sobą w przyszłości.
Jedzenie:
Wino pasuje do czerwonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny), dziczyzny oraz twardych serów.
Château de Montmirail Gigogndas AOP Cuvée de Bea...
Winogrona zbierane ręcznie.
Nagrody i wyróżnienia:
Le Guide Hachette des Vins, 2015: 2 * Stars Coup De ?
Le Guide Hachette des Vins, 2016: 2 * Stars
Srebrny Medal Concours Général Agricole de Paris 2018
Złoty Medal Concours des vins de Mâcon 2018
Grand Prix d?Excellence Vinalies Nationales 2018
Jedzenie:
Świetne do dziczyzny, jagnięciny, mięsa czerwonego i deski serów.
Château La Grangere Saint-Emilion Grand Cru
Bogate aromaty: wiśni, malin, jeżyn, fiołków, nuty dymne przechodzą w nuty wanilii, skóry i anyżku.
Jedzenie:
Poleca się do duszonych na wolnym ogniu dań mięsnych np. gulasz, do lekko przyprawionych potraw, pieczonego drobiu, risotta z grzybów, kaczki, serów takich jak St. Nectaire czy Brie, i do deserów czekoladowych lub kawowych
Chateau Mukhrani Saperavi Superieur
Bogaty rubinowy kolor. Aromat czarnej morwy, czarnej porzeczki i wiśni. W ustach bardzo ekspresyjne, żywiołowe. Miękkie aksamitne taniny i dobra równowaga dają wspaniale długi finisz. 20% wina dojrzewa w beczkach z amerykańskiego, francuskiego i kaukaskiego dębu.
Clef de Saint Thomas Chateauneuf de Pape Rouge AOC...
Nos zdominowany przez owoce, zwłaszcza jeżynę, rozwija się w kierunku nut balsamicznych (antyczny wosk, tytoń) oraz słodkich przypraw (cynamon). W smaku wino jest gładkie i delikatne, w ustach wyczuwalny smak wiśni z brandy. W finiszu lekkie taniny, przynosząc wyobrażenie o piernikach, kawie i tytoniu, z ładną mineralną końcówką.
Jedzenie:
Doskonałe do jagnięciny, czerwonych mięs, dziczyzny, kaczki.
Clos des Lumieres Comme Autrefois Côtes du Rhône
Wino o głębokiej purpurowej barwie, w nosie wyczuwalne jeżyny, czarna porzeczka, czarne owoce. W ustach konsekwentnie czarne owoce, czereśnie, lukrecja, zioła i tymianek. Wino bardzo dobrze zbudowane, bardzo bogate, złożone.
Domaine Le Clos des Lumieres to winnica założona w 1946 roku przez dziadka obecnego winiarza, Gérald Serrano, w rodzinnej wiosce Gard Fournes . Kamienista gleba winnicy kumuluje ciepło słońca w ciągu dnia i oddaje je winorośli wieczorem, dając skoncentrowane, dojrzałe wina.
Doskonale pasuje do czerwonego mięsa, pieczonych i grillowanych potraw.
Domaine de la Choupette Santenay Comme Dessus 2021
Wino produkowane z ręcznie zbieranych winogron, starzone w beczce dębowej. Złożone i wielowymiarowe, wzorowo zbalansowane. Głębokie na podniebieniu z dojrzałymi owocami - truskawkami, śliwkami, malinami czy poziomkami, ze świetnie zaznaczoną beczką w postaci kakao, kawy, czy nawet nuty cynamonu i goździków. Bogate wino ze świetną kwasowością i równowagą, z długim jedwabistym finiszem.