Wina białe
Świetnie wybrane wina białe o doskonałej jakości.
Althea "Julian" Prosecco DOC Treviso Bru...
Mnóstwo aromatu kwiatów oraz pysznych, dojrzałych owoców pestkowych. Bardzo delikatne. Smak charakteryzuje się również odrobiną słodyczy z jabłka i gruszki, które również pojawiają się w końcówce. Świetnie zrównoważona kwasowość z lekkim dotykiem słodyczy.
Jedzenie:
Doskonałe jako aperitif. Pasuje również do warzyw, ryb, przystawek, przystawek, makaronów i risotto.
Bodegas Fontana Oveja Blanca Moscatel
Przyjemne wino białe z aromatycznej odmiany Moscatel. Łączy w sobie nowoczesne podejście z solidną hiszpańską tradycją. Intensywnie pachnące, bogate w nuty liczi, grejpfruta z niuansem płatków róż. Na podniebieniu lekkie, bardzo świeże z dominującym charakterem tropikalnych owoców. Dodatkowym atutem jest fakt, że jest to wino organiczne.
Bodegas Fontana Oveja Naranja
Wino o kolorze zdecydowanie bursztynowym. W nosie bardzo aromatyczne, pachnące tropikalnymi owocami, grejpfrutem, liczi i suszonymi brzoskwiniami. W smaku lekko taniczne, wyraziste i korzenne. Wino organiczne, pomarańczowe.
Caiaffa Carabus Puglia Bianco IGT
Rodzina Caiaffa stosuje ekologiczną uprawę w swoich winnicach. Produkcja przebiega również w zgodzie z zasadami eko. Wytwarza głównie z klasycznych czerwonych winogron typowych dla Apulii. Caiaffa łączy tradycję z naturą i nowoczesnymi technikami winiarskimi. Posiada europejski certyfikat produkcji win organicznych.
Świeży aromat owoców tropikalnych uzupełniony akcentami mineralnymi i ciekawymi nutami drożdżowymi. Posmak jest delikatny i mineralny. Dodatek Chardonnay nadaje letnim charakterom aromatów Fiano dojrzałą strukturę.
Jedzenie:
Przystawki oraz makarony z owocami morza.
Cantina Miglianico Passerina IGP Terre di Chieti B...
Delikatna i trwała perlistość, jasny kolor. W nosie delikatny kwiatowy bukiet, któremu towarzyszy lekka nuta skórki chleba. Smak jest harmonijny, przyjemny, delikatny i żywy, nawiązujący do subtelnych zapachów kwiatowych.
Cappella Sant'Andrea Clara Stella Vernaccia di San...
Winogrona w winnicy Cappella Sant'Andrea są starannie zbierane i natychmiast tłoczone. Po zimnym osiadaniu rozpoczyna się proces fermentacji. Później wino spoczywa na osadzie przez trzy miesiące.
Vernaccia Cappella Sant'Andrea to świeże wino o dobrej kwasowości, wyróżniające się dobrą mineralnością, która zaprasza do picia jednego kieliszka za drugim. Delikatne aromaty tego wina wywołują nuty wiosennych kwiatów i cytrusów. Na pikantnym podniebieniu podobna do migdałów goryczka uzupełnia dojrzałą morelę, dojrzałe żółte jabłko, skórkę mandarynkową i aromat kopru włoskiego.
Jedzenie:
Idealne do aperitifu, wino idealnie pasuje do menu rybnego, dań wegetariańskich i toskańskich zup.
Champagne Doyard-Mahé Cuvée Demi-Sec
Jasny złoty kolor wina z zielonym odblaskiem. W nosie pojawiają się aromaty gruszek z dyskretnym zapachem brioche. Ten szampan doskonale ilustruje wielką tradycję szampanów półwytrwanych. Wspaniała, kremowa struktura, oparta na wyrafinowanej i trwałej kwasowości, która nadaje jej delikatną świeżość.
Jedzenie:
Świetnie pasuje się do jedzenia z deserem lub serem.
Chateau Dereszla Tokaji Szamorodni Szaraz/Dry
Tokaj Szamorodni w wersji wytrawnej, wytwarzany częściowo z
przejrzałych winogron zbieranych późną jesienią. Wino fermentowało i dojrzewało przez 20 miesięcy w dębowych
beczkach, dzięki czemu pojawiają się w nim nuty orzechów włoskich, migdałów i miodu, ale obecne są też akcenty owocowe. W finiszu wyczuwalne goździki i cynamon.
To nie wino dla każdego i nie do
wszystkiego. Ale gdy lubi się szukać smaków i być zaskakiwanym, to
zdecydowanie warte swojej ceny.
Jedzenie:
Cięższe wersje sałatek, pasztet.
Domaine Begue-Mathiot Chablis
Nos świeży i mineralny wyczuwalne zielone jabłko i krzemień. Nuty kwiatowe limonki, aromaty lukrecji i świeżo ścięte siano. Długi, delikatny i spokojny finisz.
Jedzenie:
Doskonałe na aperitif a także ze ślimakami, sushi, owocami morza (ostrygi) a także z grillowanymi lub gotowanymi rybami , z pasztetem drobiowym jak również do dań z sera typu raclette i fondue, do serów.